האם קיימת חובה לערוך הסכם ממון בנישואין שניים?
אין חובה על פי חוק לערוך הסכם ממון לא בנישואין שניים וגם לא בנישואין שלישיים, אך ההיגיון הפשוט אומר כי הרבה יותר קל להתגרש ולהיפרד כאשר יש הסכם ממון. כל זאת בתנאי, כמובן, שהסכם הממון נערך כדין ואושר על פי החוק והפסיקה המפרשת את החוק.
זוגות רבים אינם עורכים הסכם ממון כאשר הם נישאים בפעם הראשונה, ואין הם מקפידים על נושא חשוב זה, כאשר מדובר בפעם הראשונה מכל הסיבות האפשריות, נכונות ולא נכונות.
במקרים רבים קיימת חוסר נעימות להציע, לא כל שכן לדרוש, הסכם ממון כאשר נישאים בגיל צעיר ומאהבה נטו. לאנשים רבים אין גם בגיל צעיר רכוש כל כך משמעותי, אם בכלל, שיש הצדקה להגן עליו. כמובן שגם לכלל זה ישנם חריגים וצעירים המגיעים ממשפחות עשירות ובעלות רכוש, צריכים גם צריכים לערוך הסכם ממון גם בנישואין ראשונים וסביר להניח שהם מפוקחים לחלוטין בנושא זה וגם אם לא – יש להם הורים שירצו להגן על הממון שלהם.
בדרך כלל בנישואין ראשונים לא מקובל לערוך הסכם ממון
מהטעמים המפורטים לעיל, זוגות רבים שנישאים בנישואין ראשונים אינם עורכים ביניהם הסכם ממון, ואולם אמירה זו אינה נכונה באשר לזוגות שאחד מהם משתייך למשפחה עשירה, שאז הוריו/ה יעמדו על עריכת הסכם ממון ולא יוותרו עד שהילד או הילדה יתרצו ויערכו הסכם ממון בפיקוח של עורך דין מיומן מתחום דיני המשפחה.
במאמר מוסגר יצויין כי עצם עריכת הסכם הממון אינה מונעת הגשת תביעות ולא פעם אנו נתקלים במקרים בהם עותר צד לביטול הסכם ממון שלטענתו הינו מקפח ובלתי הוגן או נערך ללא שהצד החלש קיבל ייצוג משפטי וכיוצ”ב עילות ביטול הסכם ממון.
יחד עם זאת, צורת חשיבה זו ההולמת לעיתים נישואין ראשונים אינה מתאימה בוודאות לנישואין שניים, כאשר נקודת המוצא היא שיש ילדים, לפחות לאחד מבני הזוג מהנישואין הראשונים וגם סביר להניח שלאחד הצדדים, אם לא לשניהם, יש רכוש שנצבר במהלך התקופה שקדמה להכרות.
כשאתם נכנסים למסגרת שנייה בחייכם, כבר הספקתם לעבור את התהליך של הפרידה/גירושין. חלק מכם הצליח בהליך הגירושין יותר או פחות, חלק מכם ניהל הליך כואב ויקר וחלק מכם הגיע להסכם ממנו הוא מרוצה יותר או פחות אך ככל הנראה כל הסכם כרוך בוויתורים או בהישגים כאלה ואחרים.
גם מי שהשיג גירושין בהסכם תרבותי וכולל, יכול לצאת מתוסכל ולשאוף להגן על עצמו בצורה מקסימלית בהמשך הדרך בנישואין או בזוגיות שנייה.
בנישואין שניים מקובל לערוך הסכם ממון כדבר שגרתי כמעט
גם אלו מביניכם שכאמור עברו תהליך מוצלח, יהיו מעוניינים לערוך הסכם ממון בנישואין שניים, אם יש להם יותר רכוש מאשר לבן/בת הזוג או הכנסה גבוהה יותר משמעותית, אשר יכולה להניב בעתיד טענה לפערים בגין נכסי קריירה וכפועל יוצא מכך – טענה לפיצוי כספי או לחלוקת רכוש לא שוויונית.
בדרך כלל זוגות החותמים על הסכם ממון בנישואין שניים או בזוגיות שנייה ללא נישואין פורמליים (ידועים בציבור) דהיינו בפרק ב, קובעים בו הוראות המסדירות הפרדה רכושית לעת פרידה. במרבית המקרים בהסכם ממון שנערך בזוגיות שנייה הרכוש שנצבר משויך לזה שצבר אותו ובהסכם מוגדר כי אין ולא תהיה כוונת שיתוף בין הצדדים, משמע הרכוש שנצבר- יישאר נפרד, ולא יחולק ביניהם לעת הגירושין / פרידה.
עורך דין שיטפל עבורכם בהסכם הממון בטרם הנישואין השניים יציע לכם להתייחס לא רק לסוגיית הרכוש הנפרד והמשותף, ודרך פירוק השיתוף ברכוש המשותף אלא גם יציע להתייחס לסוגיית הילדים המשותפים והנפרדים.
רצוי ונכון יהיה לציין בהסכם הממון שכל אחד דואג לילדיו הוא, מנישואיו הקודמים, מבלי שבן הזוג האחר יהיה חייב בהוצאות גידולם, מדורם, חינוכם והוצאות חריגות שיהיו להם.
מה הסיכוי לבטל הסכם ממון שנכרת ערב נישואין שניים או במהלכם?
ככל הנראה הסיכויים קלושים יותר. וכך קובע כב’ השופט אלון גביזון, ס”נ בתמ”ש (ב”ש) 47919-11-14 פלונית נ. פלוני: “לדידי במקרה שעסקינן בנישואין שניים כשכל תכליתו של ההסכם לשמור על רכושו של מי מבני הזוג אשר צבר מנישואיו הראשונים ואשר קיבל במתנה מהוריו, יש לבחון את הטענה בדבר שינוי הסכם מכוח התנהגות בזהירות רבה יותר”.
“הגם שנטל ההוכחה בדבר שינוי הסכם מכוח התנהגות מוטל על בן הזוג הטוען טענה זו, הרי שעת עסקינן בנישואין שניים, להבנתי, עסקינן בנטל הוכחה מוגבר יותר”.
סיכומו של דבר
דרך המלך למנוע חיכוכים כספיים, בין בעת מערכת היחסים הזוגית, ובין ככל שהיא מסתיימת, היא על ידי חתימה על הסכם ממון. אמנם אין זה מונע הגשת תביעות על ידי בן הזוג האחר, אך ברוב המקרים אם לא בכולם הסכם הממון תקף ומחייב והכרזה על ביטולו של הסכם כזה נדירה ביותר.
עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין, דיני משפחה, ירושה וגישור משפחתי
כתובת המשרד: ויצמן 2, תל אביב
יצירת קשר: 03-6969916