מה אומר הדין הכללי בנוגע לחובות של בני הזוג?
בדרך כלל חובות שנוצרו במהלך חיי הנישואין על ידי אחד מבני הזוג הינם חובות משותפים ויחול לגביהם הכלל העקרוני של איזון משאבים. גם לכך חריגים, ואחד המקרים בהם בית המשפט פטר את האישה מהשתתפות בחוב של הבעל, נדון בתמ”ש 25812-07-13 (כב’ השופט ארז שני).
כנגד הבעל הוגשה תביעה של 3.5 מיליון ₪ האם האישה צריכה להשתתף בחוב זה? בית המשפט קובע כי אין עליה כל חבות להשתתפות בחוב זה וכל כולו של הבעל ובאחריותו.
מה הוא הכלל כאשר החוב בעל אופי פלילי?
כלל הוא, כי אין חל שיתוף בין בני זוג כאשר מדובר בחוב שהוא אישי באופיו או הנובע מפעילות פלילית או כזה שאינו מיועד לבניית התא המשפחתי ואינו צפוי במהלך התנהלות רגילה (תמ”ש (ת”א) 37650-06-12) ש’ נ’ ש’ץ.
לכלל זה ער היה גם הנתבע עת טען כי כאשר נתבע הוא ע”י מ.א. עקב ענייניו עמו ועת הורשע הוא אגב אותה פרשה אמנם “רק” בדין משמעתי ולא בדין הפלילי – אזי מדובר ב”חוב עסקי רגיל”.
בית המשפט קובע כי לא מצופה מקצין משטרה אשר שירת כ-23 שנה להתרועע עם מי שנחשב, ולו אפילו רק בתקשורת, מבכירי העבריינים בישראל.
אין מצופה ממנו להתרועע או לקשור קשרים עסקיים עמו והתובעת לא הייתה צריכה לצפות ולא היה סביר שתצפה, כי בעלה, יראה כמהלך עסקיו ה”רגיל” ובעת שהוא משרת במשטרה – קשירת קשרים כאלה ואחרים שעצם זהות המשתתפים בהם תביא להרשעתו ולהדחתו מן המשטרה.
הנתבע עצמו טוען כי הרשעתו והפרשה כולה הכתימו אותו במוניטין רע והרי לך ראיה נוספת כי אין מדובר בהתנהלות רגילה.
הרשעה בדין משמעתי בגין התרועעות עם עבריין, השעיה ממושכת וסילוק משרות המשטרה נושאים אופי מעין פלילי, שלא לומר פלילי ממש, וכאלה מעשים כפי שעשה הנתבע אינם בגדר חוב משותף לצדדים, ככל שנוצר חיוב כאמור.
תביעת אותו עבריין כנגד הנתבע גם היא אינה איפה בגדר חוב משותף וכל כולה, על תוצאותיה והוצאותיה, לנתבע היא.
מה הדין באשר לחוב הימורים או חוב בגין פילגש?
כך גם נכונים הדברים כאשר אחד מבני הזוג מסתבך בשל חוב הימורים, חובות לשוק האפור, הוצאות כספיות על פילגש – כל אלו אינם נכללים במסגרת איזון המשאבים. הלכת השיתוף בחובות נועדה ליצור מצב בו צד אשר מנהל עסקים ועושה מאמצים למען המשפחה, יזכה גם להשתתפות בחובות מבן זוגו אם העסקים לא עלו יפה ונצברו חובות במקום זכויות.
יחד עם זאת בתי המשפט מקפידים שלא ליתן לחוטא פרס. ומי שהתנהל בצורה תמוהה, לא תקינה, פלילית או סמי פלילית או שעשה פעולות עסקיות ואחרות שלא לצורך התא המשפחתי – לא יהיה מאהדת בית המשפט, וזה לא יחייב את בן הזוג שלא ידע ושהפעולות נעשו שלא בידיעתו – בהשתתפות בחובות אלו.
שונה למשל הדבר אם בן הזוג חתם ערבות להלוואה שנלקחה מבנק או ממוסד מסודר (להבדיל משוק אפור), שכן אז יכול היה לברר ולשאול מה מטרותיה של אותה הלוואה ולתת או שלא לתת את הסכמתו לחבות זאת שחלה גם עליו.