עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il
קיימות הרבה מאד תיאוריות על הליך הגישור. ספרים נכתבו בנושא זה, מאמרים פורסמו לא פעם ולא פעמיים, מאמרים המסבירים את מהות הגישור, ואולם מה שחשוב ביותר לבני זוג מתגרשים הפונים אלי הוא לא החלק האקדמי אלא החלק המעשי והתכליתי של הגישור.
אז איך מתנהל הליך הגישור?
יש הרבה מגשרים והרבה שיטות גישור. מה שמתאים לזוג אחד אינו מתאים לזוג אחר. ולמה כוונתי?
ישנם זוגות הצריכים את החלק הפסיכולוגי של הגישור כלומר לפרוק את ליבם, להסביר מדוע הנישואין כשלו, לנתח את הבעיות, ורק לאחר שבני הזוג עברו תהליך טיפולי מסוים אצל המגשר – הם בשלים להגיע לחלק התכליתי ולדבר על מזונות הילדים, על הסדרי המשמורת או הסדרי הראיה, על חלוקת הרכוש, פירוק השיתוף, איזון המשאבים וכיוצ”ב נושאים רלוונטיים למי שמתגרש.
לעומת הזוג המתואר לעיל הנזקק לחלק הפסיכולוגי, ישנם זוגות מעשיים תכליתיים המעוניינים להגיע לעיקר, לא לנתח את הסיבות לפירוד ולגירושין, אלא לבחון במשמורת מי יהיו הילדים, האם במשמורת אחד ההורים או במשמורת משותפת, כפועל יוצא מכך לבחון איך קובעים את מזונות הילדים, מתי ואיך מוכרים את הדירה המשותפת, והאם מבצעים איזון משאבים מהוון או איזון משאבים דחוי.
ויש את הזוגות שבאמצע. אלה שאינם מעוניינים בתהליך ארוך אך בכל זאת מעוניינים לשתף ולחלוק את מצבם הרגשי עם המגשר.
כל אחד וגישתו וסגנונו שלו והמגשר צריך להתאים את הליך הגישור לזוג הספציפי שבפניו.
כמו שיש זוגות שונים יש גם מגשרים שונים. מגשרים תכליתיים או מגשרים עם גישה טיפולית. כל מגשר שונה ממשנהו וכל הליך גישור אינו דומה להליך גישור של זוג אחר.
ישנם גם מגשרים אשר מגשרים בשניים תוך ייצוג לשני המינים כדי שאף צד לא ירגיש שהוא במיעוט. ישנם מגשרים המשלבים עורך דין ופסיכולוג בתהליך.
איזו שיטה טובה יותר?
לכך אין תשובה חד משמעית. לכל זוג ולכל אדם מגיע סוג אחר של מגשר והליך שונה של גישור.
מה שחשוב הוא להבין כי הליך הגישור עדיף על פני הליך משפטי במידה והדבר אפשרי וריאלי שכן יש בו כדי לחסוך בזמן ובפגיעה בילדים. בחלק גדול של המקרים, התוצאה בגישור דומה או קרובה לתוצאה בהליך משפטי ועל כן אין טעם בהליכים משפטיים במקום בו אפשר לסיים דברים בדרך נעימה יותר ולהגיע להסכם גירושין בדרכי נועם ובהבנות
ברור שהליך הגישור לא מתאים כל אחד ואולם מי שההליך מתאים לו – ראוי ורצוי שיתמיד בו עד שיגיע לתוצאה סופית באמצעות הסכם גירושין כולל.
מה שבטוח הוא שהליך הגישור כפתרון אלטרנטיבי ליישוב סכסוכים הוא פתרון טוב ברוב המקרים, למעט במקרים של אלימות קשה במשפחה או במקרה של יחסי כוחות לא שווים שלא ניתן לאזן באמצעים חיצוניים.